lördag 28 september 2013

Lekplatsen Bryggartäppan Södermalm

Jag och pojkarna, Casimir (sex år) och Caspar (fyra år), har besökt Bryggartäppan, en Per Anders Fogelströminspirerad lekplats på Södermalm.

Lekplatsen Bryggartäppan

Precis som de lekplatser som Lekplatsbolaget gjort tidigare (som Junibacken och Mulle Mecks lekpark) så är Bryggartäppan väldigt fin och välgjord. Husen är uppbyggda efter beskrivningar i Fogelströms böcker här och där finns små skyltar med utdrag ur böckerna.  

Krogen sista styvern
På lekplatsen så finns det flera hus som man kan gå in i och dessutom en fin stenbro som lämpar sig utmärkt att leka "Bockarna bruse" under. 

Smedjan och Henning & Lottens hus
Ridvänligt hästlass

Finaste huset är Henning och Lottens hus där båda pojkarna lekte väldigt länge. Resten av tiden ägnade storebror åt att sälja glass i handelsboden och lillebror åt att klättra i träd och leka på hästskjutsen. 

Handelsboden

Både jag och barnen gillade lekplatsen väldigt mycket. Vi tillbringade ett par timmar där utan några problem, och skyltarna gjorde det spännande också för vuxna att titta på de olika byggnaderna. Det var enkelt att ta sig kommunalt (tunnelbana till Skanstull) och sedan en kort promenad upp för trapporna bakom thaimatskiosken (vilken syns från t-banestationen) och sedan bara rakt fram tills man ser parken.

Labyrint

Egentligen fanns det bara två nackdelar med lekplatsen. På lördagseftermiddagen var det väldigt mycket folk där. Barnen verkade inte besväras nämnvärt av detta men jag tyckte det gjorde övervakning och social interaktion lite krångligare. Som tur var så började det duggregna efter ett tag, vilket skrämde hem många som bodde nära. Den andra nackdelen (och en betydande sådan) var att det saknades toalett. Spenderar man ett par timmar i en lekpark är det ofrånkomligt att någon blir kissnödig. Vi löste problemet genom att gå till ett närliggande kafé och fika (vilket tyvärr inte var någon kulinarisk upplevelse med några trötta Delicato-bollar och Hallonsoda). Under tiden som vi satt där kom det en annan familj med två barn som bad att få låna toaletten och som inte ville fika, vilket ledde till att de fick betala tio kronor för tjänsten. Med tanke på biträdets suckar och himlande med ögonen förstår jag att detta inte tillhörde ovanligheterna. 

Sammantaget var dock Bryggartäppan en väldigt trevlig erfarenhet och väl värd ett besök, gärna för far- och morföräldrar med barnbarn och helst då inte en lördagseftermiddag.

4 kommentarer:

  1. Jag tycker att du ska skriva till kommunen eller Lekplatsbolaget eller hellre till båda om toalettsaknaden. Men det finns väl ingen toa på Lugnet heller, efter vad jag förstår. Det blir ju naturligtvis extra kostnader för en sådan inrättning så det är väl därför det inte finns någon toa där.
    M&P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns visst en toalett i Lugnet. Inte världens trevligaste, men betydligt bättre än buskarna. Egentligen behövs det bara en sådan där portabel som finns överallt där vuxna människor tillbringar sin tid, såsom Winterviken och nere vid strandbadet bredvid Tanto. M&P

      Radera
  2. Som vanligt när jag läser det du skriver längtar jag till Stockholm! Den här lekparken verka ju helmysig! Helt klart vill jag ta med mig barnen dit nån gång. Verkligen synd att de inte har nån toalett.
    Kram från Marie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för snälla ord! Som sagt - det finns mycket att göra och själva har vi bara hunnit en bråkdel. Ni är alltid välkomna hit, under november och december är vår inneboende bortrest så då finns det gott om plats också. Kramar

      Radera