måndag 29 juli 2013

Kalmar slott - Barnens slott i nådens år 2013

Jag och äldste sonen Casimir (sex år) har varit på egen minisemester. Efter att ha tillbringat gårdagen på Ottenbys fågelstation bar det idag av till Kalmar slott - som under sommaren kallar sig för "Barnens slott". 

Kalmar slott

Slottet visade sig verkligen göra skäl för detta namn. Redan när vi kom dit vid öppningstid var det en liten skock av förväntansfulla barnfamiljer som väntade otåligt utanför slottsporten.

Slottsutmaningen

När vi kom in på borggården förstod jag genast varför slottet är så populärt hos barnen. Inom slottsområdet fanns nämligen ett stort antal stationer med tillhörande utrustning.

Döda draken (eller träffa skölden) 

Vi svarade därför enhälligt "ja" på frågan om vi ville delta i slottsutmaningen, trots att vi var ganska osäkra på vad detta egentligen innebar. På hemsidan hade det stått "från sju år" så jag hade inte läst så noga, väl medveten om att äldste sonen precis fyllt sex. 

Bygga

Slottsutmaningen och alla aktiviteter visade sig dock passa precis lika bra för en sexåring och även lillebror (som precis fyllt fyra) hade nog klarat av många av dem. I många fall fanns det olika nivåer och banor som barnet kunde välja, utifrån ålder och förmåga. 

Svåraste utmaningen 
Hitta nyckeln

Den svåraste utmaningen visade sig inte vara att träffa skölden med svärdet. Inte heller slå i en spik rakt (även om det tog sin rundliga tid) utan att lyckas låsa upp den stora skattkistan. Det gick till slut, men föranledde rätt mycket klagolåt under tiden.

Gycklaren Hopp

Att klättra och ringa i klockan klarade dock Casimir snabbt. Likaså att fly från danskarna.

Ring i klockan
Fly från danskarna

Vid en station så fick man gå balansgång för att sedan kasta in en glödande pinne på det anfallande danska skeppet. Som belöning för väl förrättat värv så hördes en ljudlig knall och syntes en ljusblixt.

Spränga danska skepp

När alla utmaningarna var färdiggjorda (Casimir klarade alla utom den som han envist vägrade att försöka med, nämligen att slåss mot "Svarte Riddaren") så fick han dra svärdet ur stenen och blev sedan uppsatt för dubbningsceremoni.

Dra svärdet ur stenen 
Möta den svarte riddaren

Ifall Casimir inte hade velat delta i slottsutmaningen fanns det gott om andra aktiviteter som också pågick på slottet. Lite tråkigt var det att vi varken hann med prinsessguidning eller sagoläsning med äkta sagoprinsessa, men å andra sidan finns det ju flera anledningar att återvända vid ett senare tillfälle.

Sagoprinsessan
Pyssel

Att pyssla hann vi med, speciellt eftersom det var en aktivitet som väl lämpade sig för tiden mellan utmaningarna var avklarade och dubbningsceremonin skulle ta sin början.

Riddarkläder

Klockan halv tolv var det äntligen dags för den högtidliga dubbningen och Casimir och jag begav oss till klädkammaren där han fick hjälp att förvandlas till en riddare.

Prins Casimir

Efter omklädningen fick alla barn som skulle bli dubbade gå i förväg upp till en festvåning där deras namn lästes upp och de därefter fick gå fram, böja knä och mottaga diplom och halssmycke.

Dubbning av riddare
Casimir har fått nyckel och diplom

Just denna del tyckte Casimir var ganska tråkig, vilket jag förstår eftersom det var 22 barn som skulle dubbas och bara fyra ropades upp åt gången. Själv var jag förvånad över att alla barnen satt så stilla och tysta, men fick sedan höra att det berodde på att de blivit intalade att de skulle bli halshuggna annars. Hur det var med den saken låter jag vara osagt, men kan nöja mig med att konstatera att det var en mycket fin ceremoni (som dock inte lämpar sig för de allra minsta).

Två drottningar

Efter dubbningen gick vi på skattjakt, vilket var oerhört spännande och roligt enligt Casimirs uppfattning. Själv är jag imponerad över hur gycklaren Hopp lyckades aktivera och hålla mer än trettio barn som trollbundna under hela skattjakten.

Skattjakt
Casimir trollar

Då skatten var upphittad var både jag och sonen helt slut och vi bestämde oss för att påbörja den långa vägen hem till Ölandshuset. 

Bäst
+Slottsutmaningen
+Skattjakten och suveräna skattletarledaren Hopp

Sämst
-Uselt café med knappt ätlig mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar